Υγεια

Δωρεαν εξετασεις για την προληψη του καρκινου του δερματος

Δωρεαν εξετασεις για την προληψη του καρκινου του δερματος

Δωρεαν εξετασεις για την προληψη του καρκινου του δερματος Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, προσφέρει και φέτος η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (4/5) και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (4-8/5).

Δωρεαν εξετασεις για την προληψη του καρκινου του δερματος

Καλώντας τον αριθμό 215 215 2223, από κάθε περιοχή της χώρας, μπορείτε να ενημερωθείτε για τους δερματολόγους που συμμετέχουν στη δράση και να κλείσετε ραντεβού για δωρεάν εξετάσεις δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσετε εγκαίρως ραντεβού με το γιατρό.

Οι εξετάσεις θα γίνονται από 4 – 8 Μαΐου 2015 στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Διαχρονική αύξηση του μελανώματος

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών καρκίνων δεν σταματά να αυξάνεται. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από δύο εκατομμύρια δερματικοί καρκίνοι, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα. Το ένα τρίτο των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους. Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τους 66.000.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σωτηριάδη, καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της ΕΔΑΕ, «η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο, δηλαδή τις διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαγιό και μπικίνι, μαύρισμα. Γενικά, δηλαδή όλες τις συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα».

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αφού σύμφωνα με μελέτες στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες, ανά 100.000 κατοίκους. Οι περιοχές που εμφανίζεται κατ’ εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται το δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την περσινή εκστρατεία, εξετάστηκαν 6.596 άτομα εκ των οποίων το 1,84% είχε βλάβες υπόπτες για μελάνωμα, το 8,8% βλάβες ύποπτες για κακοήθεια, 5,7% είχε ακτινική κεράτωση και το 11,4% περισσότερους από 50 σπίλους.

Ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών έως 20 ετών), το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα). Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές (σε ποσοστό 20-30%) οι οποίες αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν.

Δεδομένου των παραπάνω, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι μήνες αυτο-εξέταση. Εάν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στο δερματολόγο.

Προσοχή στις συσκευές solarium

Τέλος, ο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικώς γραμματέας της ΕΔΑΕ, Αλέξανδρος Στρατηγός, επισημαίνει την ανάγκη ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για την χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα παρατηρείται παντελής απουσία ελέγχου της χρήσης των συσκευών solarium, όταν το 5,4% των νέων κρουσμάτων μελανώματος στην Ευρώπη οφείλονται στη χρήση των συσκευών αυτών», τονίζει ο κ. Στρατηγός.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία προτείνει την απαγόρευση της χρήσης των solarium από παιδιά, όπως έχει θεσμοθετηθεί και σε άλλες χώρες, την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση του, καθώς και την τοποθέτηση έγγραφων προειδοποιήσεων (όπως στα πακέτα των προϊόντων καπνού) επί των συσκευών.

 

Πηγή: in

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.