Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;

Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος; Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) ανήκει στην οικογένεια των ρευματικών παθήσεων, πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία σε κάθε ασθενή εκδηλώνεται διαφορετικά, τόσο από πλευράς σοβαρότητας όσο και από πλευράς συμπτωμάτων.

Τι είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος;

Μπορεί ο Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος να έχει αρσενικό όνομα, όμως ειναι γένους θηλυκού, καθώς «προτιμά» τις γυναίκες. Εννέα στους δέκα ασθενείς είναι γυναίκες, ενώ στην Ελλάδα η νόσος αφορά 5.000 άτομα. Εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων «χτυπά» στις ηλικίες μεταξύ των 15 και 40 ετών.

Τα παραπάνω επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (10 Μαΐου).

Με στόχο την ενημέρωση των ασθενών αλλά και του κοινού για το σύνολο των ρευματικών παθήσεων και το ρόλο του Ρευματολόγου, τα μέλη της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της νόσου από τον ειδικό γιατρό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο.

Ο ΣΕΛ μπορεί να εμφανιστεί με ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώσεων από τον οργανισμό. Συνήθως, υπάρχουν πόνοι στους μύες, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο (οίδημα) στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, και δερματικά εξανθήματα (κυρίως ευαισθησία του δέρματος του προσώπου κατά την έκθεση στον ήλιο).

Επίσης, χαμηλή πυρετική κίνηση («δέκατα»), αυξημένη τριχόπτωση και άφθες στο στόμα. Συχνά, τα παραπάνω ενοχλήματα υπάρχουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες προτού κάποιος απευθυνθεί σε γιατρό.

Επιπλέον, οι ασθενείς με ΣΕΛ έχουν συχνά χαμηλό αιματοκρίτη (αναιμία), ή χαμηλό αριθμό λευκών (λευκοπενία) ή αιμοπεταλίων (θρομβοπενία). Περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με ΣΕΛ μπορεί να αναπτύξει πιο σοβαρές εκδηλώσεις από τα νεφρά (λεύκωμα ή αίμα στα ούρα και αυξημένη πίεση αίματος), το νευρικό σύστημα ή άλλα εσωτερικά όργανα.

Τα συμπτώματα αυτά όμως δεν είναι ειδικά για το ΣΕΛ καθώς μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι, ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει αρχικά άλλες παθολογικές καταστάσεις με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και εξετάσεις αίματος.

Παρ’ όλο που ο Λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.