Τι είναι το AIDS;

ti einai to aidsΤι είναι το AIDS; Στην σύγχρονη εποχή σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει για το AIDS; Και μπορούμε να πούμε ότι ήταν η πιο επικίνδυνη αρρώστια του 20ου  αιώνα. Αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τι είναι το AIDS. Και ο λόγος που είστε εδώ μάλλον δείχνει ότι  θέλετε να γνωρίζετε περισσότερα  σχετικά με το AIDS. Για αυτό θα σας εξηγήσουμε με απλά λόγια το τι περιλαμβάνει το AIDS. 

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την μάστιγα του αιώνα δείχνουν δυστυχώς ότι υπάρχει μια αργή, αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων της νόσου. Οι αριθμοί υποδεικνύουν καθαρά ότι η αγωγή υγείας δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενημερωθείτε λοιπόν για τον τρόπο μετάδοσης και τον τρόπο διάγνωσης της νόσου. Η πρόληψη παραμένει ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και η έγκαιρη διάγνωση δίνει την ευκαιρία καταπολέμησης της νόσου.

Τι είναι το AIDS;

Το AIDS είναι μια χρόνια νόσος που οφείλεται στον ανθρώπινο ιό της ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο ιός πλήττει και καταστρέφει τα Τ κύτταρα τα οποία παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται ανίκανο να καταπολεμήσει πολλά είδη παθογόνων οργανισμών.

Η πορεία της νόσου AIDS είναι η εξής:

Στο πρώτο στάδιο (πρόδρομο) η νόσος εκδηλώνεται με τα συμπτώματα μιας κοινής ίωσης. Αυτό συμβαίνει συνήθως 3-6 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά είναι δυνατό να συμβεί και λίγες μέρες μετά την έκθεση. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυαλγίες, διάρροια, ναυτία, διόγκωση των λεμφαδένων και σπανιότερα μηνιγγίτιδα. Διαρκούν συνήθως 2-3 εβδομάδες και μετά εξαφανίζονται.

Στο δεύτερο στάδιο (ασυμπτωματικό) η λοίμωξη μένει χωρίς συμπτώματα. Πολλοί από τους ανθρώπους με AIDS παραμένουν στο στάδιο αυτό για πολλά χρόνια. Ο ιός όμως συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται μέσα στον οργανισμό με αποτέλεσμα το αμυντικό σύστημα να εξασθενεί όλο και περισσότερο.

Το τρίτο στάδιο είναι η πλήρης ανάπτυξη της νόσου (συμπτωματικό). Ο ασθενής είναι ευπρόσβλητος από λοιμώξεις και νεοπλάσματα απειλητικά για τη ζωή του. Οι λοιμώξεις αυτές λέγονται ευκαιριακές λοιμώξεις και αφορούν σχεδόν όλα τα συστήματα. Το τελευταίο αυτό στάδιο αναπτύσσεται μέσα σε 12-13 χρόνια μετά την μόλυνση από τον ιό σε άτομα χωρίς θεραπεία. Σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία η εμφάνιση της νόσου καθυστερεί ή αποτρέπεται.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.